Din 16 ianuarie ar fi trebuit să găsim în marile magazine din Argeş 51% produse alimentare autohtone. Au trecut deja şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii care introduce această obligaţie pentru hipermarketuri. Lipsesc însă în continuare normele de aplicare, ceea ce face imposibilă intrarea în vigoare a legii.

Aşa se face că în magazinele mari din Argeş predomină, ca de obicei, produsele de import. Ca să poată fi aplicată, legea care obligă hipermarketurile să vândă 51% produse româneşti are nevoie de clarificări. Esenţială este definirea lanţului scurt de aprovizionare.

Ar trebui precizate distanţele de la care să provină produsele în stare proaspată şi intervalul maxim în care să ajungă la magazine. Sunt vizate anumite categorii de produse alimentare: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie. Iar obligaţia de a respecta procentul de 51% alimente provenite pe lanţul scurt revine comercianţilor cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane euro.