S-au deschis înscrierile pentru a treia ediție a proiectului luna.doc, o lună de filme documentare care va avea loc în liceele din țară in perioada 14 noiembrie și 16 decembrie 2016, organizat de AsociatiaOne World Romania. Fiecare an luna.doc vine cu un subiect special. Tema de anul acesta este reciclarea creativă. Sub motto-ul ”Cycle. Recycle. Upcycle.”  Vor fi organizate proiecții urmate de dezbateri cu invitați și ateliere de reciclare a materialelor textile, de realizare de colaje si discutii cu specialiști din domeniul industriei modei, protejarea mediului și realizatori de filme.

 

Luna.doc este o lună de proiecţii de filme documentare în licee, care încurajează cunoaşterea de către elevi a evenimentelor de actualitate şi stimulează dezbaterea critică pe teme legate de drepturile omului.

 

Filme documentare, selectate special pentru liceeni, sunt Bristol Bike Project, Marea Britanie 2009, La nord de soare, Norvegia 2012,  Lumea văzută de Ion B., Romania 2009, Out of Fashion, Estonia 2015. Totodată, ateliere care vor urma vor fi conduse de artisti si designeri. O parte din proiecții vor fi urmate de ateliere de reciclare creativă, conduse de Sonia Constantinescu și Anca Miron de la Retro Future, un studio de design din București care aduce la viață idei creative pentru a fi folosite film, teatru și modă, cu o atitudine jucăușă și mereu pozitivă. De asemenea, în urma filmului ”Lumea văzută de Ion B.”, elevii vor fi îndrumați să creeze colaje care ilustrează drepturi universale ale omului. Alte proiecții vor fi urmate de discuții cu invitați specializați în diferite domenii.

 

„Anul trecut, la a doua ediție a proiectului luna.doc, am extins activitatea în afara Bucureștiului. Într-o lună plină de documentare și discuții captivante legate de drepturile omului și istoria recentă au participat peste 2500 de elevi și profesori din 28 de licee din mai multe orașe din țară. Ne-am bucurat mult că nu s-a oprit colaborarea noastră cu o proiecție de film și discuție de după, și împreună cu elevii am înființat cluburile de film, iar pentru profesori am pregătit o serie de ateliere destinate folosirii filmului documentar în procesul educațional. Anul acesta luna.doc aduce multă creativitate și subiecte precum reciclarea, protejarea mediului, sau fast fashion”, susține Petra Dobruska, director de program One World România la Școală.

 

Liceele interesate de organizarea unei proiecții în cadrul luna.doc#3 se pot înscrie până la data de 11 noiembrie 2015 prin e-mail la scoala@oneworld.ro sau prin telefon la numărul 0728 069 428.

 

Luna.doc#3 este un proiect derulat de Asociația One World Romania, în parteneriat cu Romanian American Foundation, cu sprijinul CEZ Group, Inspectoratele Școlare Județene și cel al Municipiului București.