AleÅŸii locali din ArgeÅŸ ar putea fi obligaÅ£i să participe, în termen de cinci luni de la preluarea primului mandat, la un curs de administraÅ£ie publică locală. În caz contrar ei ar urma să fie sancÅ£ionaÅ£i cu tăierea indemnizaÅ£iei de ÅŸedinţă, prevede o iniÅ£iativă legislativă depusă la Camera DeputaÅ£ilor.

Propunerea legislativă vizează atât primarii, cât ÅŸi membrii consiliului local. Cursurile de pregătire vor fi organizate de instituÅ£iile abilitate de lege, care sunt obligate să stabilească locaÅ£iile ÅŸi numărul de participanÅ£i astfel încât toÅ£i aleÅŸii locali să poată beneficia în termenul stabilit de acest curs.

IniÅ£iatorii arată, în expunerea de motive, că în România ultimilor ani s-a semnalat tot mai des încălcarea de către aleÅŸii locali a legilor administraÅ£iei publice locale, ceea ce a dus la numeroase disfuncÅ£ionalităţi ÅŸi la numeroase procese în justiÅ£ie legate în special de proprietatea publică ÅŸi regimul juridic al acesteia, în cazul concesionării ÅŸi închirierii unor bunuri.