În contextul epidemiologic privind pesta porcină africană în statele membre ale Uniunii Europene şi în ţări terţe din Europa, autorităţile sanitar veterinare din Argeş au intrat în alertă.

Pentru protejarea porcilor de această boală, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandă tuturor proprietarilor de porcine să respecte următoarele: să nu intre în adăposturile unde sunt ţinuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puna o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică; să creasca porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea lor, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici; să nu hrănească porcii cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; să nu scoată scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie; să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
• moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
• temperatură foarte ridicată (40,5 - 42 ◦C) şi stare febrilă;
• roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
• lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers; vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi;

În caz de îmbolnăvire a porcilor toţi proprietarii trebuie să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial zonal, sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Argeş la numărul de telefon 0248.211.199; fax 0248.212.532; e-mail office-arges@ansvsa.ro. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.