Miercuri, 5 octombrie a.c., la Centrul Cultural Mioveni, de la ora 10.00 va avea loc lansarea oficială a primului Proiect Pilot şi a primului Centru de Instruire din România, ce sunt destinate compostării nămolurilor de epurare cu tehnologia Sistemului GORE Cover.
La eveniment vor participa specialişti în domeniu, oficialităţi locale şi judeţene.
După lansarea celor două proiecte, invitaţii se vor deplasa la Staţia de Epurare a oraşului Mioveni.
Reamintim că în cadrul Stației de Epurare, gestionată de SC S.Ed.C. Mioveni, au fost implementate un Proiect Pilot şi un Centru de Instruire pentru compostarea nămolului provenit în urma procesului de epurare a apelor menajere de pe raza orașului. Pentru realizarea acestuia a fost nevoie de colaborarea cu specialiști în domeniu, din U.E., precum și de o soluție inovatoare de compostare, unică în România – Tehnologia GORE Cover.
Această tehnologie de compostare reprezintă o soluție ecologică ce îndeplinește normele europene privind tratarea deșeurilor organice și a nămolurilor de la stațiile de epurare, care presupune îmbogățirea nămolului cu un amestec de material energetic și acoperirea cu o prelată specială, semipermeabilă, cu rol de biofiltru și un sistem de aerare.
Special proiectată pentru tratarea deșeurilor biodegradabile la nivel industrial, membrana microporoasă folosită creează un microclimat constant care accelerează procesul de descompunere.
În combinație cu sistemul de aerare, creează condiții ideale de compostare pentru descompunerea aerobică a deșeurilor organice, în același timp reținând eficient până la 97% din mirosuri și alte emisii gazoase și până la 99% din microbi și praf.
Sub control automatizat, sistemul funcționează autonom, timp de opt săptămâni, până la obținerea unui compost de foarte bună calitate.
Evenimentul este organizat de către Primăria Mioveni şi S.C S.Ed.C Mioveni, în parteneriat cu Asociaţia "Pentru o Apă Curată" şi Iridex Group Plastic.