”Şahul este cel mai  minunat  mijloc de disciplinare  a  gândirii, de ordonare  a domeniilor de cunoaştere  şi de  recreaţie a  spiritului. Este un univers comprimat pe 64 de pătrăţele “.

            Deţinuţi custodiaţi de penitenciarele București-Jilava, Colibași, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Galați, Găești, Mărgineni, Poarta Albă, Ploiești, Timișoara și Vaslui vor participa vineri, 8 aprilie 2016, începând cu ora 09,00,  la un concurs național de șah, în sala de sport a Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu, Mioveni.
            Numit generic Campionatul național de șah pentru deținuți şi aflat la a doua ediţie, evenimentul este organizat de Penitenciarul Colibași în parteneriat cu Direcția Județeană de Sport și Tineret Argeș, Clubul de Șah Micul Regat, Centrul Cultural Educativ Mioveni, Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, Asociația Sfinții Spiridon și Irina, Clubul Sportiv Dacia Mioveni 2012, Clubul Sportiv Mioveni, Școala gimnazială Liviu Rebreanu” din Mioveni, în memoria maestrei șahului românesc, doamna Elisabeta Polihroniade.
            În ultimii ani, numărul deținuților interesați de jocul de șah a crescut, atât ca urmare a desfășurării unor competiții la nivelul unităților penitenciare, cât și ca  urmare a organizării, a primei ediții a Campionatului Național de Șah pentru deținuți.
            Derularea unor astfel de manifestări urmărește  exersarea de către deținuți a unor conduite care să faciliteze   dezvoltarea personală şi reintegrarea socială, precum şi  promovarea în comunitate a unei imagini pozitive a sistemului penitenciar.