Normele metodologice pun în aplicare Legea nr. 111/2016, care completează Ordonanta 109/2011 si stabilesc regulile procedurii de selectie a managerilor profesionisti în întreprinderile de stat unde nu s-a aplicat guvernanta corporativă.

Acestea cuprind un cadru unitar pentru stabilirea criteriilor de selecţie, de întocmire a listei scurte de până la 5 candidaţi pe post, a clasamentului acestora si procedura privind numirile finale. De asemenea, clarifică metodologia de stabilire a indicatorilor de performanţă financiari şi nefinanciari şi a componentei variabile a remuneraţiei.

Selectia trebuie să înceapă în termen de 50 de zile de la intrarea în vigoare a normelor metodologice.

Procedura de selectie, de stabilire a indicatorilor si a componentei variabile  se bazează pe scrisoarea de asteptări si pe declaratia de intentie. Pentru crearea unui cadru unitar sunt propuse:
·        reguli generale pentru redactare precum si continutul minim recomandat al scrisorii de asteptări si  al declaratiei de intentie;
·        elementele minime recomandate pentru forma si clauzele contractului  de mandat care se încheie cu membrii consiliului de administratie ca urmare a finalizării procedurii de selectie, având în vedere obligatiile care le revin Ministerului Finantelor Publice si autoritătilor publice tutelare.

Pentru o mai bună întelegere a procedurilor, Ministerul Finantelor Publice, în consultare cu ministerele de resort care au calitatea de autorităti publice tutelare, poate publica ghiduri cu principiile si bunele practici  în domeniul guvernantei corporative.

Normele metodologice si anexele pot fi consultate pe site-ul ministerului la rubrica Transparentă decizională.