ANAF continuă cresterea gradului de deschidere si transparentă si asigură contribuabililor exercitarea dreptului de a fi ascultat, prin invitarea lor la întâlniri de clarificare înainte de adoptarea unei decizii de respingere a solicitării sau anulării înregistrării în scopuri de TVA. În cadrul acestor întâlniri, contribuabilii au dreptul să clarifice sau să îsi exprime propriul punct de vedere. De asemenea, schimbarea unui asociat, al administratorului sau a sediului social nu mai constituie motiv pentru re-depunerea Declaratiei 088. 

Modificarea procedurii de anulare din oficiu a înregistrării în scopuri de TVA a contribuabililor care prezintă risc fiscal, conform analizei specifice efectuate, este realizată în urma consultărilor realizate cu mediul de afaceri. Indicatorii de risc utilizati pentru selectia automată a persoanelor impozabile supuse procedurii se stabilesc în scopul prevenirii si limitării utilizării abuzive sau frauduloase a înregistrării în scopuri de TVA. 

Modernizarea administratiei fiscale este o componentă importantă a activitătii ANAF având în vedere necesitatea cresterii eficientei si eficacitătii în zona colectării veniturilor. ANAF urmăreste adoptarea unor politici de administrare fiscală adecvate a căror obiective principalele constau în prevenirea indisciplinei fiscale si combaterea evaziunii fiscale concomitent cu linii de actiune concrete pentru îndeplinirea acestora.

 

Persoanele fizice au posibilitatea să utilizeze gratuit Spatiul Privat Virtual – un serviciu electronic disponibil la adresa https://pfinternet.anaf.ro, prin intermediul căruia pot verifica online situatia fiscală personală (obligatii fiscale, decizii de impunere, situatia declarării contribuţiilor de asigurări sociale de către angajator), pot obtine adeverinte de venit si certificate de atestare fiscală, sau pot depune Declaratiile D200, D230, D220 în format electronic.