Produsul Intern Brut a crescut cu 6% pe seria brută si cu 5,9% pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II din 2016 fată de perioada similară din 2015. România se clasează la acest capitol pe primul loc între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Pe locul doi este Slovacia, cu 3,7% si pe trei Spania cu 3,2%.


Si în ceea ce priveste cresterea economică în trimestrul doi din 2016 fată de primul trimestru al anului, tara noastră s-a situat pe primul loc în UE. Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, cu 1,5% mai mare în trimestrul II din 2016, fată de trimestrul I din 2016, fiind o crestere economică sustenabilă. Rezultate bune au mai înregistrat Ungaria cu 1,1% si Polonia si Slovacia, cu 0,9%. 

"Cifrele venite astăzi de la INS confirmă si chiar depăsesc estimările noastre. Cresterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investitiile, cu 9% al constructiilor în trimestrul al II-lea si realizată în conditiile unei reduceri a cresterii comertului cu amănuntul. Serviciile pentru întreprinderi si-au amplificat cresterea de la  7,8% în trimestrul I la 9,5% în trimestrul al II-lea. 
        Asta arată că nu e o crestere bazată doar pe consum, ci si pe investitii si că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate", a declarat Ministrul Finantelor, Anca Dragu. 

Cresterea economică trimestrială este semnificativ mai mare decât cea asteptată de analistii economici, de 4,1% an/an în trimestrul II. Aceasta a fost influentată de productie - cresteri importante le-au avut serviciile, constructiile si agricultura, dar si de dinamica consumului privat, sustinută de reducerea TVA si de cresterea câstigului salarial mediu brut pe economie.