Temperaturile extreme de scăzute de afară ne obligă să comsumăm mai mult agent termic pentru încălzirea locuinţei. Însă, asta nu înseamnă că trebuie să facem risipă şi să nu ne mai pese de banii pe care îi dăm lunar pe facturi. Iată mai jos câteva sfaturi ca să păstrez căldura în casă cât mai mult timp!

 

  1. Pune suluri la uşă şi ferestre - Se găsesc în toate magazinele, de culori diferite şi din materiale mai subţiri sau mai groase. Preţul sulurilor de pus la uşă şi geamuri este mic, în jurul a cinci lei. Depinde de magazinul de unde îl cumperi şi de calitatea materialului textil din care sunt fabricate. Acestea vor împiedica curentul şi aerul rece să pătrundă pe sub pragurile uşilor şi pe la ferestre, mai ales dacă nu ai termopane.

 

  1. Înveleşte-te cu o pătură groasă - Cu o pătură groasă şi pufoasă te poţi înveli în zilele friguroase de iarnă. De asemenea, nu trebuie să-ţi lipsească o cuvertură groasă pentru pat sau canapea. Materialele din care sunt fabricate sunt de obicei lâna şi bumbacul gros, dar poţi găsi pături din material flauşat, din pluş sau blană scurtă, artificială. Nişte pernuţe decorative din pluş vor da un farmc aparte casei tale, iar în locuinţa ta va predomina o atmosferă plăcută şi caldă.

 

  1. Repară crăpăturile din pereţi - Verifică dacă există crăpături în pereţii exteriori ai apartamentului sau casei. Dacă le-ai observat, este bine să chemi un specialist care să remedieze problema. În acelaşi timp, astupă fisurile din pereţii interiori cu ciment. Mai poţi folosi silicon sau spumă poliuretanică dar dezavantajul acesteia din urmă este că se extinde şi crează un aspect neplăcut.

 

  1. Izolează termic folosind rigips - Dacă locuinţa ta este destul de încăpătoare, poţi izola pereţii interiori cu plăci de rigips şi tavan fals. Această metodă îţi poate încălzi casa cu până la 5 grade Celsius în plus. În acest fel vei scăpa nu numai de frig dar şi de umezeală. De asemenea, rigipsul va ascunde imperfecţiunile pereţilor prost finisaţi, denivelările sau crăpăturile.

 

  1. Pune un covoraş pe gresia din baie - Covoraşele de baie sunt recomandate mai ales în sezonul rece. Pentru a nu sta cu picioarele goale direct pe gresie sau ciment, poţi cumpăra un covoraş fie din plastic, cauciuc antiderapant, fie din fibre textile moi şi pufoase. Acest lucru trebuie luat în calcul mai ales dacă ai copii mici.

 

  1. Bandă adezivă pentru uşi şi ferestre - Cea mai mare cantitate de aer rece pătrunde pe la uşi şi geamuri. Soluţia este să izolezi zonele libere, prin care circulă aerul cu bandă adezivă specială. La uşi poţi monta un prag din lemn împiedicând curentul de aer rece să circule prin întreaga casă.

 

  1. Acoperă podeaua cu covoare călduroase - De obicei, pe podeaua din bucătărie, baie, pe holuri şi chiar în balcon avem gresie. Iarna, aceasta trebuie să fie acoperită cu mochete şi covoraşe călduroase din lână sau blană. Atenţie când le cumperi! Pe partea inferioară acestea trebuie să fie prevăzute cu cauciuc antiderapant.

 

  1. Schimbă geamurile sparte sau crăpate - Dacă la camere şi la bucătărie geamurile sunt intacte, s-ar putea ca la balcon, dacă nu este închis cu termopan, să ai ferestre fisurate. Prin aceste crăpături pătrunde frigul, iar din balcon acesta se răspândeşte în toată casa. Schimbă geamurile care sunt crăpate şi pune unele noi.

 

  1. Întreţine caloriferul - Caloriferul este principala sursă de încălzire a casei tale. Pentru a funcţiona în bune condiţii, acesta are nevoie de o atenţie sporită. În primul rând, verifică dacă nu prezintă scurgeri de apă la îmbinări şi robineţi. Apoi, ai grijă să fie vopsit periodic. Vopseaua combate coroziunea şi reduce riscul de apariţie a fisurilor. Din când în când, caloriferul poate fi aerisit, chiar dacă are apă în interior. Este suficient să deşurubezi uşor robinetul şi să laşi câteva minute aerul să iasă. Pentru că va picura puţină apă, este recomandat să ai la îndemână un recipient.