Axa prioritară 3 privind fondurile europene vine cu un element de mare interes pentru asociaţiile de proprietari şi instituţiile publice. Aceasta acordă posibilitatea obţinerii de finanţări pentru "creşterea eficienţei energetice a clădirilor".

Asta înseamnă că se pot obţine bani pentru reabilitarea blocurilor de locuinţe şi a clădirilor instituţiilor publice. Sunt însă câteva condiţii de îndeplinit.

În primul rând, este nevoie ca asociaţiile interesate să dispună de fonduri. Şi nu puţine, în condiţiile în care primăriile şi asociaţiile trebuie să pună împreună 40% din valoarea proiectului la bătaie. Restul dă Uniunea Europeană.

Pe de altă parte, este nevoie de acordul majorităţii locatarilor. Cu banii obţinuţi se pot face şi lucrări la reţelele de utilităţi din interiorul blocului, dar şi la reţeaua electrică.

Vom vedea câte asociaţii din Piteşti se vor încumeta la acest program. Nu de alta, dar numai două blocuri din Piteşti au fost reabilitate termic până acum în cadrul unui proiect similar, finanţat însă de la Guvern şi de la Primărie.