Primarul comunei Valea Iaşului, Nicolae Barbu, se pregăteşte să încheie ceea ce numeşte drept „cea mai fructuoasă perioadă de patru ani din istoria localităţii”. Este vorba despre mandatul 2012-2016, iar edilul are toate motivele să fie mulţumit. Starea „naţiunii” Valea Iaşului se prezintă cum nu se poate mai bine, iar datele vorbesc de la sine.

„În această perioadă de 4 ani au fost realizate în Valea Iaşului investiţii de 22 milioane lei, adică o medie de circa 5,5 milioane lei anual. Aproape toată comuna are apă curentă iar 70% dintre gospodării sunt racordate şi la sistemul de canalizare, după cum urmează: în satele Valea Iaşului, Ungureni, Mustăţeşti şi Valea Uleului, gradul de acoperire este cuprins între 90% şi 95%; în satul Cerbureni – 30%, iar în satele Bărbălăteşti şi Borovineşti încă nu este canal. Deja am depus un proiect pentru realizarea a încă 17 km de canalizare.

În ceea ce priveşte iluminatul public, la circa 1.000 de familii corespunde un număr de circa 800 de lămpi, dintre care 350 sunt pe sistem LED (economice şi ecologice); pe tot parcursul nopţii şi în tot anul luminile sunt aprinse în comună.

În perioada 2012-2014 ne-am propus asfaltarea a 7 km de drumuri comunale şi locale, ceea ce am reuşit. Am reabilitat drumul comunal 258 Mustăţeşti – Cerbureni (1,8 km), strada Salcâmilor în satul Mustăţeşti (0,450 km), drumul local Mustăţeşti – Valea Ulerului (0,850 km), strada Nuculeţ (0,600 km) şi strada Călineşti (0,500 km) – ambele din satul Valea Iaşului – şi, în fine, drumul comunal 259 Ungureni – Borovineşti (2,7 km). Avem deja proiect pentru asfaltarea, cu bani europeni, a încă 5,2 km de drumuri.

Sunt şi alte obiective importante realizate. Menţionez aici:

  • două grădiniţe noi în şcolile din satele Mustăţeşti şi Ungureni (vor începe să funcţioneze în toamna anului 2016);
  • dispensarul uman de lângă primărie situat în satul Ungureni este în faza de finisaje;
  • cele două cămine culturale din Valea Iaşului şi Mustăţeşti (Cerbureni), datând din anii 70, au fost reabilitate cu fonduri proprii şi dotate cu fonduri europene;
  • încă din toamna anului 2015 este gata centrul de informare turistică din Mustăţeşti;
  • a fost construită o centrală fotovoltaică (cu 800 de panouri solare şi o putere instalată de 0,2 MW – oră);
  • au fost realizate intabularea şi cadastrarea a 40 km de drumuri locale şi comunele din 45 km;
  • au fost atribuite denumiri pentru toate arterele de circulaţie din comună;
  • pentru prima oară a fost realizată o monografie a comunei care va fi lansată în aprilie;
  • pentru ajutoare sociale bugetul anual este de 200.000 de lei; fiecare cuplu care se căsătoreşte primeşte o primă de 500 lei, pentru fiecare copil născut se dă o primă de 500 lei, acordăm ajutor de înmormântare de 400 lei, dăm ajutoare pentru medicamente, cazuri medicale deosebite, ajutoare sociale diverse, dar şi bani pentru parohii (5.000 lei anual);

Veniturile pentru anul 2016 sunt de circa 3,3 milioane lei. Am făcut un împrumut de 456.000 de dolari pentru centrala fotovoltaică şi unul de 3 milioane lei pentru acoperirea necesarului de fonduri pentru drumuri. Consider că perioada 2012-2016 a fost cea mai fructuoasă din istoria comunei şi avem proiecte importante şi pentru anii care urmează, astfel încât comuna să se dezvolte în continuare”, ne-a declarat Nicolae Barbu.