Comisia de muncă din Camera Deputaţilor a adoptat mai multe modificări substanţiale la legislaţia privind concediul şi indeminzaţia lunară pentru creşterea copiilor. Săptămâna viitoare aceste modificări vor intra spre dezbatere şi adoptare în plen. Printre cele mai importante modificări propuse şi adoptate deja de Senat se numără:

 

    - Nu mai există plafonul maxim al indemnizaţiei de 3.400 lei/lună;

    - Mamele vor primi indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturior nete realizate ultimele 12 luni din ultimii 2 ani, însă nu mai puţin de 85% din salariul minim brut pe ţara - eliminându-se ISR-ul (indicele social de referinţă care era în valoare de 50 de lei) din lege;

   - Se acordă indemnizaţia până la implinirea vârstei de doi ani de către copil;

   - Dacă decid să se întoarcă la serviciu până la împlinirea vârstei de 2 ani de către copil, mamele vor primi stimulent de inserţie în cuantum de 50% din indemnizaţia minimă (adică din 85% din salariul minim brut);

 - Nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

 

Salariul minim brut pe ţară la care se raportează calculul acestei indemnizaţii este în prezent de 1.050 lei pe lună, însă de la 1 mai va creşte la 1.250 lei/lună.

 

Această lege - iniţiată de deputaţii PSD Rovana Plumb şi Adrian Solomon - se aplică şi mamelor care au născut deja şi care vor fi în concediu pentru creşterea copilului la 1 iulie, când intră legea în vigoare, până la împlinirea vârstei copilului de 2 ani.

 

“Susţinerea familiei, a maternităţii este o prioritate pentru PSD. Modificările aduse legislaţiei privind concediul pentru creşterea copilului sunt doar o mică parte dintre actele normative adoptate în acest sens. Eu însămi am avut iniţiative în acest sens, inclusiv de creştere a indemnizaţiei pentru copii şi voi milita în continuare pentru astfel de proiecte”, a declarat deputatul de Mioveni Simona Bucura Oprescu.