Deputatul Simona Bucura Oprescu, vicepreşedinte al PSD Argeş, a depus în Camera Deputaţilor recent o interpelare pe adresa ministrului Transporturilor, Dan Costescu, privind cel mai important proiect de infrastructură din judeţul Argeş şi nu numai, construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu.

Pornind de la ideea că acest proiect este prioritate zero în master-planul de transport al României, că fondurile vor fi alocate în special de Uniunea Europeană, dar şi că în ultima vreme mesajele primite de la guvernanţi, proiectanţi şi alţi factori de decizie au fost contradictorii, deputatul Simona Bucura Oprescu a adresat ministrului Dan Costescu patru întrebări esenţiale:

- în ce stadiu este analiza multicritearială privind alegerea celui mai bun traseu?

- când va fi gata studiul de fezabilitate?

- când vor începe efectiv lucrările de construire a autostrăzii Piteşti-Sibiu?

- care vor fi exact sursele de finanţare şi când estimaţi că se va putea circula pe autostrada Piteşti-Sibiu?

 

"Proiectul privind construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu este trecut în master-planul naţional de transport drept prioritate zero. Altfel spus, indiferent cine vine la putere, acest proiect trebuie să fie realizat. Din păcate, după ce proiectul a fost repus pe rol de Guvernul Ponta (căci fusese de-a dreptul îngropat de Guvernele anterioare!), iată că Guvernul "tehnocrat" condus de Dacian Cioloş bâjbâie pe marginea unui subiect de importanţă strategică.

Reamintim faptul că parlamentarii de Argeş şi autorităţile locale din acest judeţ au organizat o acţiune în urma căreia au optat ferm pentru varianta 1 a autostrăzii Piteşti-Sibiu, variantă însuşită verbal şi de către proiectanţi, dar ulterior ministrul Transporturilor a avut o ieşire cel puţin hazardată, menţionând că a fost aleasă varianta 3 care este departe de a îndeplini criteriile de eficienţă cerute de Uniunea Europeană care va finanţa proiectul. Ulterior s-a revenit şi s-a spus că o decizie se va lua până la finalul lunii februarie.

La ce bun, aşadar, dezbaterea publică din 26 noiembrie, dn sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Argeş, când a fost cerută părerea argeşenilor cu privire la acest proiect? Muncitorii de la Dacia deja fac demersuri pentru organizarea unui nou miting de protest faţă de amânarea la nesfârşit a începerii lucrărilor la autostrada care ar lega România, practic, de Vestul Europei. Oare nu contează nici vocea celui mai important agent economic din ţară?", se arată în interpelare.