Sub pretextul necesităţii protejării sănătăţii cetăţenilor prin programe de prevenţie, PNL a iniţiat un proiect de lege de-a dreptul scandalos. Este vorba despre legea prevenţiei în sănătate care include, printre altele, obligaţia ca toţi cetăţenii care nu participă la programele de prevenţie la care au dreptul prin lege, indiferent de calitatea lor de asigurat, să suporte, parţial sau total, costurile tratamentelor dacă se îmbolnăvesc.

Principiul "mai bine previi decât să tratezi" este corect, Ministerul Sănătăţii dezvoltând multe astfel de programe în perioada guvernării Ponta. Problema apare însă atunci când tratamentul unei boli - care se poate declanşa oricând - este supra-taxat pentru o persoană care, din diverse motive, nu poate participa la un program de prevenţie. Poate nu are timp, poate că nu se gândeşte la posibilitatea de a suferi, la un moment dat, de cancer sau de alte maladii. Şi atunci, cum poate decide cineva la care programe să participe? Cum putem şti de ce vom suferi pe viitor? Cum poate cineva să ceară plata tratamentului pentru un bolnav de cancer care a contribuit tot timpul la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar nu a fost, la un moment dat, pe când era sănătos, implicat într-un program de prevenire a acestei boli?

O astfel de măsură gândită de către liberali se înscrie perfect în logica pedelistă a guvernărilor Boc-Ciomu, confirmând zicala "Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba!". Ne amintim cu toţii cum acele guvernări de tristă amintire au închis spitale, au forţat medicii să plece din ţară prin salarii de mizerie, au blocat programe de sănătate şi au impus, peste tot, o austeritate care a condus la o sărăcie fără precedent şi la grave dezechilibre sociale şi economice. O astfel de idee putea să se nască doar în mintea unor oameni care nu au niciun fel de preocupare pentru realităţile cu care se confruntă cetăţenii. Iată de ce PSD nu va susţine această lege şi solicită celor care au semnat acest proiect legislativ ca în mod politic să îşi retragă semnăturile de pe iniţiativa respectivă.

 

Cabinet Deputat Simona Bucura Oprescu

Piaţa Vasile Milea, Nr. 1, Palatul Administrativ, etaj III, camera 122 - Piteşti