Deconectarea de la reteaua de energie electrica a consumatorilor este reglementata legal in situatiile in care acestia:

  • acumuleaza debite restante ca urmare a neplatii facturii de energie electrica;
  • nu actualizeaza datele contractuale in cazul unor modificari aparute (modificarea titularului de contract sau decesul acestuia) sau nu permit echipelor operatorului sa efectueze citirea contorului;
  • sustrag energie electrica.

Recomandam tuturor clientilor sa faca un prim pas pentru evitarea acestor situatii si sa activeze serviciul online de primire a facturilor si informarilor CEZ.

 

Ai intarziat cu plata facturii de energie electrica?

Termenul pana la care poti plati factura de energie electrica, fara a se calcula penalitati si fara sa risti deconectarea este pana in a 30 – a zi de la data scadentei.

In situatia in care ai primit un preaviz de deconectare si te incadrezi in termenul de intrerupere a alimentarii pentru neplata, trebuie sa transmiti furnizorului, in copie, documentul prin care se face dovada efectuarii platii, pentru a te asigura ca  nu se va proceda la deconectare astfel:

           §          prin e-mail la adresa cez_crc@cez.ro;

           §          prin fax la numarul: 0248 524832.

           §          direct la Centrul de Relatii cu Clientii;

 

In situatia in care se va proceda la intreruperea alimentarii cu energie electrica, realimentarea va fi conditionata de efectuarea platii integrale a facturilor care au facut obiectul preavizului, precum si a celor care, intre timp, au ajuns in stadiu deconectabil.

 

Costul aferent transmiterii preavizului este de 5,17 lei si este perceput in baza prevederilor legislative in vigoare.

Important! In cazul in care ai optat pentru primirea in format electronic a documentelor, costul transmiterii acestui preaviz este 0 lei.

 

Cand se reia furnizarea energiei electrice in situatia deconectarii pentru neplata facturii de energie electrica?

Reconectarea se realizeaza in ziua lucratoare imediat urmatoare efectuarii platii integrale catre furnizor a facturii, a penalitatilor datorate si a cheltuielilor ocazionate de intreruperea si reluarea furnizarii.

Important! In cazul in care consumatorul nu efectueaza plata integrala a facturii si a penalitatilor datorate, furnizorul are dreptul sa rezilieze contractul de furnizare a energiei electrice, urmand sa recupereze sumele datorate conform dispozitiilor legale in vigoare.

 

Potentiale situatii de deconectare ca urmare a nerespectarii clauzelor contractuale.

Principalele situatii in care consumatorii nu isi respecta clauzele contractuale si risca deconectarea de la alimentarea cu energie electrica sunt:

 

         §            Refuzul de a asigura accesul la contor in vederea citirii, verificarii sau inlocuirii acestuia de catre personalul specializat: citirea contoarelor electrice de decontare se face, de regula, la 3 luni, in cazul clientilor casnici din mediul urban si la 6 luni, in cazul clientilor casnici din mediul rural. Daca nu esti prezent la locul de consum, la data programata pentru citirea contorului, cititorul lasa o notificare scrisa care contine numarul de telefon unde vei putea reprograma si vei fi vizitat din nou pentru citire;

         §            Schimbarea proprietarului locului de consum: orice modificare a titluarului unui loc de consum trebuie sa fie anuntata pentru modificarea contractului de furnizare a energiei electrice cu actualizarea avizului tehnic de racordare/ certificatului tehnic de racordare;

         §            Nepreluarea contractului dupa decesul titularului de contract atribuit unui loc de consum de catre succesorii acestuia: daca titularul unui contract a decedat, funizorul de energie electrica este obligat sa respecte prevederile contractuale si legale fata de clientii sai si nu fata de o terta persoana, cu care nu are incheiat contract de furnizare. Succesorii defunctului trebuie sa notifice furnizorul despre deces in termen de 30 zile de la deces.

Sustragerea de energie sau racordarea ilegala

Daca se constata sustragerea de energie electrica, prin hotarare judecatoreasca definitiva, deconectarea se va efectua fara preaviz.

 

De asemenea, sustragerea de energie constituie infractiune de furt si se pedepseste conform legilor in vigoare, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

 

Alte activitati care duc la deconectare sunt:

         §            deteriorarea grupului de masura;

         §            modificarea fara drept sau blocarea functionarii echipamentului de masurare a energiei electrice livrate;

modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice.