Administratorii de credite cumpărate de la bănci sau alte entități, mai cunoscuți pentru români sub titulatura de firme de recuperare, vor avea obligații mult mai stricte în relația cu debitorii.
Mai mult, pentru prima dată ei vor trebui să fie autorizați de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), în cazul în care sunt entități înregistrate în România. Pentru firmele înregistrate în alte țări din Uniunea Europeană, același ANPC va avea atribuții de verificare privind existența unei autorizații emise în țara de origine.
Vești mari pentru românii restanțieri care au ajuns sau vor ajunge pe mâna recuperatorilor de credite.
Pare că apun vremurile în care firmele specializate hărțuiau debitorii și îi executau silit oricând și în orice condiții, după ce le cumpărau datoriile către bănci la cotații de maximum 10% din valoarea creanței.
Administratorii de credite cumpărate de la bănci și alte entități, așa cum sunt denumiți din punct de vedere tehnic, vor trebui să fi autorizați de ANPC, dacă sunt entități înregistrate în România, sau de organizațiile cu atribuții specifice din țara de origine, în cazul în care sunt firme de recuperare înregistrate în alte țări UE.
În cazul celei de-a doua categorii, ANPC va avea posibilitatea și chiar atribuția să verifice în țara de origine situația respectivului administrator. De menționat că în România activează mai multe firme de recuperare înregistrate în afara țării, printre cele mai mari de pe piață fiind societăți din Polonia.
În acest sens, arată un proiect de Ordonanță de Urgență postat de Ministerul Economiei, ANPC va înființa un departament dedicat și va putea angaja până la 200 de oameni care să se ocupe cu autorizarea și verificarea administratorilor de credite. OUG va intra în vigoare de la 30 decembrie 2023, dacă va fi adoptat de Guvern, lucru care cel mai probabil se va întâmpla.
Inițiativa legislativă a fost practic impusă de la nivel european, fiind parte din transpunerea unei Directive în legislația locală.