Curtea Constituțională a respins miercuri sesizarea USR și a Forței Dreptei. Astfel, noile măsuri fiscale propuse de Guvern pot intra în vigoare după ce legea este promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a declarat după şedinţă că în urma analizei, ”CCR a constatat că angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege a vizat un scop unic şi unitare, respectiv creşterea veniturilor la bugetul public şi reducerea cheltuielilor statului. În cadrul examenului de constituţionalitate, s-a conchis că procedura de aprobare a legii, prin angajarea răspunderii Guvernului, a respectat exigenţele Constituţiei şi a jurisprudenţei CCR”, a explicat Enache.
Președintele CCR a mai precizat că ”dispoziţiile legale în mod punctual criticate de autorii obiecţiei de neconstituţionalitate au fost adoptate în marja de apreciere şi oportunitate de care legiuitorul dispune în materie financiar-fiscală”.
”Prin urmare, judecătorii constituţionali au decis cu majoritate de voturi că obiecţia este neîntemeiată, că legea în ansamblul său este constituţională, declarând respingerea obiecţiei, că articolul 3 referitor la diminuarea contribuţiei la Pilonul II de pensii administrat privat a persoanelor fizice implicate în activitatea de creare de programe şi calculator este constituţională iar în unanimitate, au respins ca neîntemeiate celelalte critici, în număr de peste 30 formulate în sesizare”, a mai spus preşedintele CCR.
După motivarea deciziei CCR, legea poate fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Stiri similare
- CCR a decis ca foștii parlamentari să rămână cu pensiile speciale
- Legea pensiilor va fi trecută în viteză și la Camera Deputaților: dezbaterile în comisie și în plen vor avea loc luni
- Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România - Filiala Argeș, la Albota
- Senatul a dat undă verde ordonanței privind jocurile noroc