Până la sfârșitul lunii septembrie, România va avea norme metodologice la Legea Porcului la presiunea CE, care amenință că nu va mai plăti despăgubiri dacă măsurile luate de autoritățile române nu-și dovedesc eficiența.
Fermierii români sunt dispuși chiar să testeze vaccinul descoperit de vietnamezi pe porci numai să scape de boală.
Dacă în fermele comerciale situația este mai ușor de ținut sub control, teoretic cel puțin, pentru că în practică aproape că nu a existat exploatație care să nu fie lovită de acest măcel, când vine vorba de gospodăriile populației, lucrurile se complică.
De alfel, crescătorii comerciali nu o dată i-au acuzat pe aceștia că sunt sursa propagării focarelor.
România primeşte, în prezent, de la Uniunea Europeană 75% din banii pentru despăgubirile acordate crescătorilor de porci, acesta fiind și motivul pentru care CE este atât de implicată. Doar în 2022, conform datelor ANSVSA, sumele totale deschise pentru plata despăgubirilor pe PPA au depăşit 135,47 milioane de lei.
Singura soluție pentru eradicarea bolii ar fi un vaccin, însă acesta nu există. Se fac însă cercetări, iar fermierii români spun că sunt dispuși să participe la astfel de cercetări efectuate de specialiștii din Vietnam.
În prezent, în România mai există un singur focar într-o fermă comercială, în timp ce în gospodăriile populției sunt câteva sute. Trebuie menționat, însă, că numărul focarelor s-a redus de circa trei ore față de momentul de vârf. Între timp, s-a ajuns, însă, la o situație inedită în țara noastră: numărul animalelor din ferme este aproape egal cu cel din gospodăriile populației, iar importurile s-au majorat dramatic: undeva la 80% din consum este asigurat din import.
Legea porcului a fost promulgată de preşedintele României în luna mai. Aceasta le impune proprietarilor de porci să respecte anumite condiţii de reproducţie, creştere, sacrificare şi comercializare a porcilor.
