Structura anului școlar a fost modificată cu o săptămână înainte de intrarea în vacanță a elevilor, astfel încât majoritatea acestora să stea acasă o perioadă cu două săptămâni mai lungă decât era programată inițial. Calendarul prevede că din cei 2,9 milioane de elevi și copii din învățământul preuniversitar, doar puțin pentru 300 de mii sunt exceptați de la vacanța de o lună, din 2 aprilie până pe 4 mai. Este vorba despre elevii claselor terminale, care au rămas pe structura veche a anului școlar.

Toți copii din învățământul preșcolar (grădiniță) au vacanță în perioada 2 aprilie – 4 mai. Toți elevii din învățământul primar (clasele pregătitoare-IV) și cei din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a au vacanță în această perioadă. La fel, elevii din clasele de liceu, a IX-a, a X-a și a XI-a sunt și ei în vacața prelungită.

Revenirea la școală, respectiv la grădiniță, a tuturor acestor elevi și copii va fi pe 5 mai 2021. Atunci școala se va relua în funcție de rata de infectare din fiecare localitate, pe scenariile reglementate pe care a funcționat din 8 februarie, potrivit declarației date Edupedu.ro de ministrul Sorin Cîmpeanu.

Motivul închiderii majorității claselor pentru o perioadă mai lungă este unul de ordin epidemiologic, a mai spus ministrul, având în vedere că specialiștii consultați de minister au estimat un vârf de infectare în luna aprilie.

Pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a/a XIII-a, circa 300 de mii, situația este neschimbată – au rămas pe vechea structură a anului școlar, au două vacanțe și școală online între ele.

Vacanța 1 este de Paștele catolic – 2-11 aprilie.

Vacanța 2 este de Paștele ortodox – 30 aprilie-9 mai.