Primarul Piteștiului, Cristian Gentea, a convocat presa locală la o conferință mai deosebită, o vizită de lucru pe șantierele orașului. Ghenele de gunoi îngropate, șantierul de la Bazinul Olimpic și lucrările de la Piața Primăriei au fost principalele subiecte de discuție. Din păcate, la toate obiectivele se constată probleme și este nevoie de eforturi suplimentare pentru aducerea lor la un final acceptabil, atât ca timp cât și ca bani.

 

În ce privește containerele de gunoi îngropate, firma din Slatina care s-a ocupat de aducerea și montarea lor nu și-a respectat întrutotul obligațiile asumate și este acum somată să remedieze problemele pe care le-a lăsat în urmă. Concret, 65 din cele 67 de containere sunt pline de apă, deși nu ar fi trebuit, drept pentru care firma de salubritate nu le poate folosi. Nici instructajul operatorilor nu a fost realizat cum era convenit, de reprezentanții firmei italiene producătoare, ci prin intermediari, respectiv prin cei ai firmei din Slatina importatoare. Potrivit primarului Gentea, aceștia au promis că săptămâna viitoare vor găsi soluții pentru securizarea containerelor și rezolvarea problemelor. Mai ales  că deja au primit toți banii! Care nu au fost deloc puțini: municipalitatea a plătit pentru cele 67 de platforme și mașina de golire și transport al deșeurilor aproape 1milion de euro!

La bazinul olimpic se lucrează de zor, iar firma constructoare se dovedește a fi una serioasă, însă proiectul după care trebuie executate lucrările este deficitar! După predarea amplasamentului și realizarea planului de execuție s-a constatat că este nevoie de multe lucrări suplimentare, atât de suprafață și estetice cât și de consolidare a structurii și de optimizare a proceselor tehnologice. Astfel, deși proiectul, finanțat din fonduri europene, prevede eficientizarea energetică, acesta nu pot fi realizat dacă nu se fac înainte alte reabilitări. Acestea necesită proiect separat, finanțat din fonduri suplimentare, care nu sunt în buget! Iar actualul proiect va fi întârziat, în parte, fiind condiționat de respectivele lucrări. Ca soluții, primarul Gentea speră că ADR Sud Muntenia, prin directorul Liviu Mușat,  va găsi posibilitatea să suplimenteze finanțarea actualului proiect, iar pentru diferență va găsi, cumva,  fonduri în bugetul local. Dat fiind că se prefigurează întârzieri substanțiale, timp în care bazinul nu va putea fi folosit, edilii locali fac eforturi de a urgenta acoperirea celor două bazine descoperite din Ștrandul Costache Negri. Discuțiile cu posibilii furnizori de baloane de acoperire sunt avansate și, au precizat primarul Gentea și echipa sa, este posibil să găsească foarte curând soluția optimă pentru realizarea acestui lucru.

În final, a fost explicată situația reabilitării Pieței Primăriei. Firma constructoare are termen de finalizare 20 februarie și reprezentatul acesteia a declarat că va fi respectat! Aici au fost realizate atât lucrări cosmetice cât și de structură: a fost construită o toaletă publică cu acces pentru persoane cu dizabilități și mobilier antivandalism, au fost reconfigurate locurile de ședere, a fost realizat un nou strat suport pentru pavaj (cu rezistență și la trafic auto) și a fost înlocuit granitul vechi și spart cu un nou strat, mult mai gros și mai rezistent, adus pe comandă specială din cariere din India și China. De remarcat, nici un copac nu a fost sacrificat, deși acest lucru s-a discutat în spațiul public.

Intervențiile și explicațiile primarului Gentea la fiecare obiectiv de investiții au fost transmise live pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Pitești.