Restaurantele şi instituţiile de cultură îşi reiau activitateaComitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat aseară hotărârea prin care a dispus redeschiderea activităţii restaurantelor şi activităţilor culturale, de la 1 septembrie.

Conform Hotărârii 43/2020 a CNSU, se aprobă reluarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.

Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricţionarea sau închiderea activităţii operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.

Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activităţii operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

CNSU a stabilit că programul de lucru în domeniul restaurantelor şi cafenelelor este între ora 06:00 şi ora 24:00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00.

De asemenea, operatorii economici vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri.

Deschiderea restaurantelor intră în vigoare la 1 spetembrie, când vor fi redeschise şi localurile din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în aceleaşi condiţii.

Prin aceeaşi hotărâre, CNSU aprobă desfăşurarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, cu aceleaşi condiţii privind avizarea de către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, CNSU a aprobat, începând cu 1 septembrie, organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 50 de persoane în interior şi de maximum 100 de persoane în exterior, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii.

CNSU a menţinut măsura privind suspendarea activităţii cluburilor, discotecilor şi a barurilor în interiorul clădirilor.

În privinţa activităţii muzeelor, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber, aceasta se poate desfăşura numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, fără a depăşi 50 % din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/municipiul Bucureşti este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.

Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Măsurile respective intră în vigoare tot de la 1 septembrie.

Pentru ca aceste dispoziţii să intre în vigoare, ele trebuie confirmate prin hotărâre de guvern în aceste zile, până la 1 septembrie, aşa cum a afirmat în şedinţa Executivului, ieri, premierul Ludovic Orban.