Primăria Pitești putea să sprijine mediul de afaceri în lupta cu criza Covid-19, dar nu a luat nicio măsură de susținere!

 

,,România este în halul ăsta de subdezvoltare pentru că de 30 de ani guvernările dominate de PSD au sufocat tot ceea ce a înseamnat inițiativă antreprenorială" a declarat, la Pitești, Ionel Dancă, șeful Cancelariei Primului Ministru. Acesta a fost prezent miercuri, 26 august, la Pitești, la evenimentul dedicat mediului de afaceri argeşean, cu tema „Protejarea și promovarea IMM-urilor din județul Argeș. Provocări în vremuri de pandemie”, organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali (COAL) Argeş.

 

De ce a ținut PSD România în subdezvoltare?

,,Pentru că, în sărăcie, a manevrat oamenii mai ușor, i-a ținut captivi, la mila baronilor, timp în care ei, pesediștii, și-au făcut averi colosale. Asta s-a întâmplat și la Pitești, sub 30 de ani de guvernare PSD." spune Ionel Dancă.  

Potrivit acestuia, ceea ce nu a făcut PSD în 20 de ani, a reușit să facă PNL într-o perioadă de criză cu care România și lumea în ansamblu nu s-a mai confruntat niciodată.

,,De 20 de ani se așteaptă un buldozer pe autostrada Sibiu-Pitești. În momentul de față, pe primul tronson din Sibiu-Pitești, se lucrează. Pe șantierul Craiova-Pitești, se lucrează! Asta ca să ne referim doar la proiectele care au legătură cu Piteștiul, cu Argeșul. PSD ce a făcut? A inaugurat niște borduri care a doua zi au dispărut de pe câmpul de la Craiova! În plină pandemie, noi nu am oprit șantierele. În prima jumătate a anului am avut cea mai mare sumă alocată pentru investiții - 16 miliarde de lei - din ultimii 10 ani, într-un prim semestru. În plus, am făcut tot posibilul să alocăm bani și pentru majorarea pensiilor, și pentru majorarea alocațiilor, și pentru măsuri de sprijin pentru angajații afectați de criză, pentru companii, avem un plan național de investiții și de relansare economică deja în implementare. Planurile PSD au fost doar planuri populiste, fără nicio legătură cu economia. Noi, dacă ne-am împrumutat, am făcut-o ca să dirijăm banii mai ales în investiții, pentru ca banii să se întoarcă în economia reală. PSD s-a împrumutat doar ca să acopere pensiile și salariile, ceea ce înseamnă faliment pentru orice economie." declară șeful Cancelariei Primului Ministru.

 

Câteva cifre despre Argeș

Măsurile luate de către PNL în toată această perioadă care a reprezentat o provocare pentru toate economiile lumii au avut efecte benefice inclusiv pentru Argeș, pentru Pitești. Vorbim de firme care au putut să-și susțină activitatea și de oameni care nu și-au pierdut locul de muncă.

,,Unul dintre cele mai importante programe pentru companii - IMM Invest - l-am implementat chiar și într-o perioadă de criză. Cine ar fi putut crede că se pot acorda credite cu garanții de stat de până la 90% și dobândă 0? Noi am făcut-o! La 21 august, erau 15.000 de companii din România cu credite aprobate în valoare de 12 miliarde de lei. Din acestea - 273,8 milioane de lei au venit în Argeș, pentru 556 de companii. Mai mult, am majorat plafonul IMM Invest la 20 de miliarde săptămâna trecută. În Argeș am avut companii din zona industrială care au resimțit efectele crizei și a trebuit să-și suspende activitatea. Noi am venit cu măsura șomajului tehnic, plătit de Guvern, astfel încât să salvăm locurile de muncă. Pentru Argeș, am plătit șomaj tehnic în valoare de 12 milioane de lei, pentru aproximativ 65.000 de salariați." a mai spus Ionel Dancă.  

 

Sorin Apostoliceanu: Cum ar fi trebuit să susțină administrația mediul de afaceri piteștean dar... nu a făcut-o!

Administrația piteșteană ar fi putut veni cu măsuri care să sprijine mediul de afaceri local, iar acest sprijin ar fi făcut diferența dintre viață și moarte pentru multe firme, susține Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL la Primăria Pitești.

,,Ne aflăm într-un context special pentru toată lumea, un context care ne-a afectat pe toți și care ar fi trebuit să determine actuala administrație a Piteștiului să vină cu măsuri în sprijinul mediului de afaceri. Chiar dacă nu are foarte multe instrumente fiscale la îndemână, o administrație locală poate veni cu măsuri importante în sprijinul oamenilor de afaceri.

Poate, spre exemplu, să acorde facilități la plata taxelor și impozitelor pe care firmele le plătesc către bugetul local, de la reducerea lor cu un anumit procent, la amânarea sau eșalonarea plăților. Poate scuti de penalități la plata taxelor și impozitelor locale pe cei care își plătesc sumele restante.

Mi se pare cinic să ceri impozit pe clădire celor care dețin localuri, atâta timp cât acestea au fost închise bună perioadă de timp și mulți dintre antreprenori a trebuit să plătească și chirie, deși nu au avut activitate.

Pentru cei care lucrează în HORECA, o zonă extrem de afectată, administrația  locală poate acorda gratuitate pentru cei care plătesc chirie pe terenul din domeniul public ocupat cu terase. Este minimum de sprijin cu care le suntem datori!

Într-o situație dificilă s-au aflat și florariile, patiseriile, chioșcurile de ziare, sălile de fitness. Tuturor acestora Primăria Pitești le-a perceput chirie ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat! Până și amărâții care vând în Bazarul de la Ruși, cum este cunoscut de către piteșteni, au plătit chirie, deși au fost luni în care nu au vândut nimic!

O administrație locală mai poate sprijini mediul de afaceri local achiziționând de la firme autohtone servicii și produse de care în mod curent are nevoie. 

Îmi pare rău că am ratat startul, toate aceste lucruri trebuia să fi fost făcute încă de acum câteva luni, doar că administrația Ionică&Gentea sau... viceversa, că nu au făcut decât să schimbe numele între ei, nu a fost dispusă nici măcar să achiziționeze niște tablete pentru copiii ce provin din familii cu posibilități reduse." a declarat Sorin Apostoliceanu.

Acesta și-a luat angajamentul față de mediul de afaceri să vină cu măsuri concrete de sprijin, dacă piteștenii îi vor acorda încrederea unui mandat de primar.

,,Ne vom așeza la aceeași masă cu reprezentanții IMM-urilor din Pitești și împreună vom lua cele mai bune decizii. Alții au făcut-o deja, deci fiți convinși că se poate și la Pitești! Ne suntem datori cu această șansă!" a conchis Sorin Apostoliceanu, candidatul PNL pentru Primăria Pitești.